Black Rock City: la ciutat que només existeix una setmana a l’any

MaloRegularBuenoMuy BuenoExcelente (Valóralo)

Si viatges als Estats Units i travesses l’inhòspit desert de Nevada entre el 27 d’agost i el 4 de setembre d’aquest any, trobaràs Black Rock City, una metròpolis en què 70.000 persones estaran celebrant en comunitat l’art, la creativitat i la música. Si tornes a passar pel mateix punt només uns dies més tard, et sorprendràs de comprovar que la ciutat ha desaparegut.

Aquest fenomen es repeteix cada any: des de fa més de 3 dècades, desenes de milers de persones se citen en aquest desert durant una setmana per participar en la mare de tots els festivals, el Burning Man (‘home en flames’). Són les mateixes persones les encarregades d’alçar, viure i desmuntar aquesta ciutat efímera que ha despertat l’interès de molts urbanistes contemporanis.

Que la ciutat només existeixi una setmana a l’any no és l’únic que fa especial Black Rock City. Per esmentar-ne només una de les peculiaritats, es tracta d’una metròpolis desmercantilitzada: els diners només et serviran per comprar gel i cafè, tot i que es permet l’intercanvi i pots esperar rebre regals desinteressats. La ciutat també és autosuficient, ja que cadascú és responsable d’acudir-hi amb prou aigua i menjar, així com els estris que necessitarà per sobreviure en un entorn tan hostil com el desert. A més, els ciutadans temporals han de ser subjectes actius a la comunitat i no mers espectadors, i uns dels principis més importants a la ciutat consisteix a no deixar-hi cap rastre d’haver-hi estat.  Cada assistent s’ha de responsabilitzar de deixar-ho tot tal com ho ha trobat.

 

Els orígens de la ciutat efímera

Com totes les ciutats, Black Rock City ha guanyat en complexitat de manera paral·lela al creixement de la població. L’origen del festival es remunta al 1986, quan dos amics van cremar en una platja de San Francisco una figura amb forma humana, inaugurant una tradició que pocs anys més tard, el 1991 (any en què es va traslladar de la platja al desert), va congregar uns pocs centenars de persones.

Amb l’augment de la complexitat del festival, es van incrementar les necessitats de les instal·lacions que l’acollien. En les primeres edicions al desert, l’acampada que celebrava Burning Man va prendre intuïtivament forma circular al voltant de l’home que s’havia de cremar. A mesura que l’esdeveniment va anar guanyant en proporció, van començar-hi a aparèixer els primers carrers.

Va continuar creixent i aviat es va fer necessari preocupar-se oficialment de la planificació i l’ordenació. Es van contractar experts i es va dur a terme un pla urbanístic que, dissenyat el 1998, va ser concebut per a una ciutat de 9.000 habitants. La cosa no es va aturar aquí: a les darreres edicions, Black Rock City ha superat en població capitals espanyoles com Zamora, Mérida o Àvila.

 

Black Rock City avui i els reptes de futur

La ciutat continua tenint la forma que es va idear al pla de 1998: semicircular, en forma de ‘C’. La figura de l’home que es cremarà se situa al centre, com a referència, i en surten diversos carrers radials que coincideixen amb les hores del rellotge i que travessen altres carrers concèntrics, fet que divideix la ciutat en anells.

Com és d’esperar, té els serveis bàsics, com lavabos portàtils i metge. Black Rock City es regeix per la llei federal del territori que ocupa, i diversos rangers oficials s’hi desplacen per garantir la seguretat de l’esdeveniment. El transport es fa a peu o en bicicleta, la il·luminació nocturna va a càrrec dels assistents i les nombroses obres d’art que s’hi construeixen han d’estar fetes únicament de materials no contaminants.

La magnitud i la complexitat de l’esdeveniment estan obligant els participants a replantejar-se l’estructura de la ciutat efímera per donar resposta a una nova realitat, i amb aquest objectiu el 2016 es va convocar de forma oficiosa un concurs d’idees. Més d’un centenar de propostes s’han recollit en un gran llibre i, possiblement, en els propers anys algunes d’elles s’acabaran convertint en realitat a Black Rock City… per desaparèixer una setmana més tard.